Ontembare Vrouw

Vrouwen toe aan verandering, vrouwen in transitie, vrouwen zoeken verdieping
Waar gaat het nou eigenlijk om in jouw leven?
Wat wil je?
Wie ben je?
Ben je toe aan verandering?
Verlang je naar verdieping?

In iedere vrouw schuilt een ontembare vrouw: ongerept, eerlijk zichzelf, echt en heel eigen. Niet iedere vrouw durft haar openlijk te leven. Je houdt jezelf terug, bent bang om met haar zichtbaar en hoorbaar te zijn. Als dat te lang duurt, kan het zijn, dat het leven je een “zetje” geeft. Het is de ziel die je roept om terug te keren naar je ware natuur, naar de vrouw die in je leeft, die je werkelijk bent. Vaak voelt dat als dat je op een kruispunt staat. Het oude past niet meer en het nieuwe is er nog niet.
Het kan zijn dat je niet meer functioneert in je baan of je relatie loopt niet meer, je kinderen gaan uit huis of je lichaam klopt aan met allerlei klachten of je wordt ziek, je krijgt te maken met verlies, er is iets ingrijpends in je leven gebeurd of je voelt je eenzaam en/of leeg van binnen. Allemaal redenen, die je doen voelen dat je toe bent aan verandering.
Of misschien is het niet echt verandering, maar het verlangen naar verdieping dat je roept.

Het boek als inspiratiebron voor workshops
Geïnspireerd op het boek De Ontembare Vrouw, geschreven door Clarissa Pinkola Estés, organiseer ik workshops en langere trajecten, zoals een cyclus of drieluik. Deze gaan over het “archetype” de Ontembare Vrouw. Over de zoektocht van jou als vrouw naar het ongerepte stuk in jezelf en wat je daar zoal in tegenkomt.
Het boek bestaat uit tal van verhalen uit verschillende culturen, gerelateerd aan thema’s over vrouw-zijn. Over je kracht en je valkuilen, je passie en je oorspronkelijke “ontembare” natuur.
Ontembare Vrouw

Persoonlijke verhaal
De beelden van de verhalen tillen je uit jouw eigen levensverhaal. Ze kunnen je raken in je persoonlijke stuk. Maar door de afstand van het onpersoonlijke ga je anders naar je eigen verhaal kijken. We leggen in de groep een brug tussen de metaforen of beelden en je persoonlijke thema’s. Daarbij staat steeds één verhaal centraal.
Op een diepgaande en speelse manier duiken we in het verhaal. Via storytelling, deelrondes, visualisatie, aanraken, dansen, stemwerk, rituelen, stilte en creatieve opdrachten bied ik ervaringen aan waardoor je verborgen delen en nieuwe aspecten in jezelf gaat ont-dekken.
De groep van vrouwen biedt een bedding, waarin je je kunt laten spiegelen, bekrachtigen, enthousiasmeren, aanmoedigen en steunen.

Meedoen aan een workshop of cyclus brengt je het volgende:

  • Je leert de Ontembare Vrouw als archetype kennen
  • Je ontdekt de Ontembare Vrouw in jezelf en waar ze nog aandacht nodig heeft.
  • Je ervaart ‘zusterschap’ en deelt lief en leed met andere vrouwen: je vormt samen een veilige bedding, oefent bij en met elkaar, inspireert elkaar, moedigt elkaar aan, steunt, spiegelt en enthousiasmeert elkaar.
  • Je doet nieuwe ervaringen op, waardoor oude ervaringen kunnen worden ‘herzien’.
  • Je krijgt nieuwe eigen inzichten.
  • Je vindt antwoorden in je eigen bron van wijsheid.
  • Je krijgt kennis over allerlei thema’s rond vrouw-zijn, zoals kracht en kwetsbaarheid, leven vanuit je eigen ritme, e.a.
  • Je ontdekt dat echte veiligheid in jezelf zit.

Interview met mij over de Ontembare Vrouwen Groepen op radio B-FM: klik hier


Deze vrouwengroepen bied ik aan als:
Ontembare Vrouwen Cyclus: een cyclus van zeven ochtenden (gemiddeld één keer per drie weken) Ik organiseer deze cycli niet meer in Zutphen. Sinds de Coronacrisis geef ik deze cycli op Midgaard, een bosrijk landgoed tussen Zutphen en Almen.
Op verzoek kom ik naar je toe, indien je zelf een groep vrouwen en geschikte ruimte regelt.
Drieluik Ontembare Vrouw: drie aparte dagen (in totaal: zeven dagdelen)
Het Blije Lichaam, De Ontembare Vrouw en Stemexpressie: ééndaagse workshop in samenwerking met Carola Daum.

In de agenda aan de rechterzijde van de pagina vind je de activiteiten die ik organiseer.

Betekenis geven aan je eigen verhaal!