Ervaringen van vrouwen

Vrouwen, uit verschillende groepen, vertellen over hun ervaringen in de Ontembare Vrouwen Groepen. Sommige vrouwen hebben zich al 6 maal verbonden aan een traject van een cyclus:

Monique: Vooral de diversiteit van het programma spreekt mij zeer aan, en helpt mij verder op mijn weg. Zoals ik tijdens de laatste bijeenkomst al aangaf, helpt het mij om een soort nieuwe innerlijke gevoelsbibliotheek op te bouwen. Positieve (!) ervaringen, contact met mijn gevoel en reflectie, en vooral ook de spiegeling in de groep en van jou, die ik door de omstandigheden in mijn jeugd onvoldoende heb kunnen ervaren en opbouwen. Ik durf nu steeds meer toe te laten in mijn lichaam en voelen (binnenwereld) en dat stapje voor stapje ook meer met de buitenwereld te verbinden! Het hele programma was belangrijk voor me, omdat ze als bouwstenen het geheel hebben gemaakt.”

 

Over de begeleiding: “Super de super! Je biedt mij echt het vertrouwen en de ruimte om mezelf te durven zijn. Zeker in de laatste kleine groep, kon ik deze verbinding met mezelf en de ander(en) ook steeds meer voelen, toelaten, ervaren en onderzoeken. Naast de inhoud van het verhaal/thema, is dat heel belangrijk voor mij.”

Carin: “Ik zat vast in een hardnekkig emotioneel patroon dat mij last bezorgde. Op een speelse en creatieve manier via verhaalbeelden, metaforen, symbolen ontdekte en ervoer ik van de gelaagdheden in mijn bewuste en onbewuste zelf (mijn psychische en lichamelijke structuur). En dan vooral waar het stroomt of blokkeert.
Ik heb juist door de werkwijze verandering kunnen aanbrengen in bovengenoemd patroon en nieuw perspectief kunnen creëren.
Ik heb van je genoten. Je rust, je kennis, je ingevingen, je openheid, je moed…. Heel inspirerend. Er zat goede samenhang in het verhaal en de manier waarop je de onderdelen vertaalde naar werkvormen.

Coryne: Het is een mooie kleine groep met vrouwen in een veilige omgeving. Het levert je zoveel op als je er zelf insteekt.
Het is een mooie manier om tijd te maken voor jezelf en je ontwikkeling en om te delen met anderen en te leren van anderen. Het is echt een cadeau aan jezelf.
Ik heb jou ervaren als iemand die zichzelf legt in het hele traject. Zowel qua voorbereiding als tijdens de bijeenkomsten zelf. Zorgvuldig . Zowel deelnemer maar ook altijd degene die het proces richting geeft en leidt.
Fijn dat je enerzijds alles wat ik aandraag mij bij laat, even als soms ook je eigen visie erop geeft en me daardoor meer laat nadenken /verdiepen

Astrid: Ik geef mezelf nu een stem en deze cyclus heeft me heel erg geholpen bij het afscheid nemen van het oude en het beginnen bij het nieuwe. Het heeft als het ware een tijdje met me mee gelopen.”

Ada: Jij kan stil zijn, jij kan met een vraag het hele verhaal naar buiten laten komen, jij kan voelen, jij ziet heel veel, jij hoort die hapering. Jij gebruikt al je zintuigen maar je staat niet op de voorgrond en veroordeelt de ander niet. Ook fijn dat jezelf meedoet en jezelf kwetsbaar durft op te stellen. Je eerlijkheid dat je ook zoekende bent. En je sprekende handen vind ik prachtig.”

Maria:” Ik vond het erg spannend en leuk tegelijkertijd. Het was net uit met mijn vriend (zelf besloten) en ik wilde meer contact met vrouwen. Ik vond en vind dat vaak lastig. Maar de behoefte was heel sterk.
Voor mij ging het over delen, met andere vrouwen en over het inzicht dat ik stroom. Bij de geleide fantasie lag ik al meteen in een meer. En ik ben me er erg van bewust geworden dat ik positief ben. (dat is anders geweest, vaak zwaarmoedig en het leven niet willen nemen… “haal mij maar op”.) En om te voelen dat die zwaarte eraf is, niet meer het slachtofferschap willen of nodig hebben, voelt heel fijn.”

Mona: Je bent als een soort rustige rots in de branding. Je biedt het verhaal aan en de oefeningen eromheen. De rust was fijn voor mij. De ervaring van de warmte van een groep vrouwen heel erg fijn.
Je bent zacht en scherpzinnig tegelijkertijd en hebt humor!!! Zo belangrijk dat je met en om jezelf kunt lachen.”

Anna: Ja, ik zou het zeker aanbevelen ( en dat doe ik ook). Ik vind het heel mooi om met vrouwen en met een verhaal uit De Ontembare Vrouw te werken.
Het is steeds weer anders. Ik ontdek mezelf steeds weer op nieuwe stukken. Het is voor mij ook steeds buiten mijn comfortzone bewegen en dat is zowel spannend als openend. Eigenlijk zouden alle vrouwen dit moeten doen omdat het voedend is op allerlei vlak. In het samenzijn, in het delen van elkaars verhalen, in zachtheid en kwetsbaarheid, in de herkenning, in het elkaar inspireren en meer….
Je hebt voor mij zoveel talenten om dit te doen. Als eerste dat je een vrouw bent die zoveel doorleefd heeft en zich in andere vrouwen kan herkennen. Heel fijn dat je altijd meedoet en jezelf dus ook laat zien.
Hoe je het verhaal steeds weer uitkiest en het ook steeds laat ontvouwen. Zo werk je heel organisch. En dat is voelbaar. Je gaat steeds mee met wat er zich aandient.”

Sigrid: “Wat opviel was het enthousiasme en tegelijk de ingetogenheid waarbij je de vrouwengroep leidde. Waardoor er ruimte ontstond om aanwezig te zijn voor mij. Er is een plek gecreëerd om mezelf te zijn, met mijn sterke eigenschappen maar ook de zwakkere. Waardoor er balans ontstond en ik zo kon delen en ontdekken, samen met de andere vrouwen. Er was van jou uit geen oordeel, enkel begrip. Je aanreikingen waren voorzichtig en aftastend, eerlijk en open, waardoor er ruimte was voor eigen onderzoek, je eigen ontwikkeling. Zonder daar jouw invulling aan te geven, liet je mij daardoor groeien in mijn autonomie. De ontembare vrouw in mij …. mag zichtbaar zijn en jij gaf haar alleen af en toe een duwtje de goede richting op, of lokte haar uit haar schulp. Met jouw eigen openheid, kwetsbaarheid en kracht. Dat met een tomeloze creativiteit en ambitie. De ochtenden waren namelijk tot in de puntjes voorbereid. Met ruimte voor wat nodig was. En wat zich aandiende op dat moment. Ik merkte dat achter elk thema een verhaal zit met een diepere betekenis, waardoor het iedere keer weer klopte tot in de diepere lagen van ieder detail. Heel mooi was dat iedere keer zo sluitend was. Je inspireert. En maakt door samen te zijn, alleen goed verder te kunnen.”

Wil:  “Complimenten aan jou Dederiek, want je hebt het vermogen om een veilige kring neer te zetten, wat denk ik wel de basis is om met elkaar te kunnen werken. Jouw inbreng vond ik ook prettig, want hierdoor werd je voor mij niet ‘de juf’, ondanks dat je ook een speciale rol had natuurlijk. Ik vond ook dat je ons persoonlijk goed kon begeleiden en ik ben je hier dankbaar voor, omdat ik het zelf soms niet goed kon zien. Ik vind dat je een prettige sfeer neerzet, mede door je zorgvuldigheid in je woorden en aanwezigheid, maar ook in hoe je alles verzorgde. Dit ontving ik als een warme gift aan ons en het liet mij ook weer het belang zien van aandacht voor details (iets waar ik nog wat kan leren en ruimte voor wil maken…)”

Jara: “Het drieluik heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het had erg veel diepgang: bijna een therapeutisch/sjamanistisch proces, waar ik heel blij mee ben. Door die diepgang ontstaat er een bedding om een verschuiving tot stand te brengen.”

Jiska: “De ervaringen bieden me een symbooltaal, waardoor ik mijn hoofd los kan laten en ik op zielsniveau geraakt word. Ze laten me voelen. En, ik kan ze weer ‘terugpakken’. Ze helpen mij om een soort innerlijke gevoelsbibliotheek op te bouwen, met positieve ervaringen, waaruit ik kan putten.” 

Betekenis geven aan je eigen verhaal!