Menarcheboek maken

VOOR DE EERSTE MENSTRUATIE VAN JE DOCHTER

Moedercreatie voor dochterinitiatie

Toen mijn pasgeboren dochter naakt bij mij op de kommode lag verwonderde ik me over de mogelijkheid dat wij vrouwen Leven kunnen doorgeven. Ik moest denken aan de Matroesjka-poppetjes. Uit elk poppetje komt weer een volgend poppetje.
Zelf geboren uit mijn moeder, kwam mijn dochter nu uit mij. En ook zij kan later weer leven geven aan haar kinderen. Wat een wonder!

Leven doorgeven wordt mogelijk wanneer een meisje vrouw wordt. Haar eerste menstruatie, de Menarche, is een belangrijke overgang in het leven van een meisje, die gemarkeerd of gevierd mag worden.
Bij het opgroeien van mijn dochter voelde ik het verlangen om daar een voor mij passende vorm voor te vinden. Temeer omdat ik mijn eigen vrouw-worden en mijn menarche als een eenzaam gebeuren heb ervaren.

Drie jaar lang ben ik bezig geweest met het maken van een boek voor mijn dochter. Wat aanvankelijk bedoeld was als een geschenk aan haar werd eveneens een geschenk aan mezelf. Het was een enorm creatief proces, waarin ik heel veel ontdekte over mijn eigen vrouw-worden en vrouw-zijn én over (mijn) creativiteit. Over vele facetten die daaraan verbonden zijn.

Toen ik het boek aan mijn 13-jarige dochter bij haar eerste menstruatie gaf was haar eerste reactie: “Oh… mam, krijgen alle meisjes zo’n boek van hun moeder als ze vrouw worden?” Ik schudde mijn hoofd. Waarop ze zei: “Weet je, als ik later een dochter krijg dan geef ik dit boek aan haar. Of nee, als ik een dochter krijg dan maak ik zélf een boek voor haar.” 
Met deze woorden zei ze me alles: ze had het ten volle ontvangen.

Een dergelijk proces – het maken van een Menarcheboek voor je dochter, met alles wat je daarin ook aan jezelf geeft – gun ik álle vrouwen. Vandaar dat ik een traject aan vrouwen aanbied waarin je een Menarcheboek gaat maken. Enerzijds maak je een boek voor je dochter en anderzijds ga je je verdiepen in wat vrouw-zijn nog meer voor jezelf betekent.

Misschien denk je:
Dat wil ik ook, maar ik heb geen dochter
of
mijn dochter is al uit huis
of
ik ben geen moeder
of
ik ben nu in de overgang
of
ik wil mijn verlies een plek geven…


Voor deze vrouwen heb ik een ander mooi aanbod, waarin je eveneens een inspirerend creatief traject volgt en een boek maakt over vrouw-zijn:

MOEDER/DOCHTERboek
of
VrouwenPOORTboek: Ode aan je vrouw-zijn
of
OVERGANGsboek
of
VrouwenROUWboek

Wat kan je verwachten?
Het wordt een creatief proces, waarin je van mij input en materiaal (een ARTboek en een startpakketje sierpapier) krijgt dat je kunt gebruiken. Daarnaast ga je zelf op zoek naar aanvullend materiaal en inhoud. 
Aangezien creëren haar eigen tijd en ruimte vraagt en neemt en zich niet laat afdwingen, komen we 8 keer, eens per maand, – online – samen. Tussendoor ga je thuis zelf verder met wat je aangereikt hebt gekregen. Als afronding wordt de 9e bijeenkomst een bijzondere dag waarbij we fysiek samen-zijn.

Elke online-bijeenkomst hebben we aandacht voor de persoonlijke verhalen, waarin thema’s van vrouw-worden en vrouw-zijn aan de orde komen. Daarna krijg je van mij opdrachten en ga je je creatieve proces in. Je gaat letterlijk aan de slag met het materiaal dat je hebt verzameld en gekregen.

Het is heel goed mogelijk dat je aan het eind van dit traject nog niet klaar bent met je boek. En dat het zich nog verder ontvouwt. Dat is afhankelijk van de tijd en ruimte die je ervoor maakt en van de inspiratie die je hebt. Ik deed er zelf 3 jaar over…

Wat ik van je vraag: 

  • bereidheid om bij jezelf naar binnen te gaan, je te openen voor je eigen verhalen rond vrouw-worden en vrouw-zijn
  • dat je je opent voor jouw cyclisch creatieproces: het niet-weten in jezelf toelaten, in de verstilling zijn en mijmeren op een thema – je inspiratie op laten komen – hier uitdrukking aan geven en dit omzetten in een creatie – nagenieten van je oogst en het laten verteren – zo kan er een voedingsbodem voor een volgende thema ontstaan.
  • je moederliefde en Zelfliefde ruimte te geven
  • je hart sneller te laten kloppen en je bloed te laten stromen, opdat de oneindige bron van creativiteit mag borrelen en de creatiestroom door je heen mag gaan

Het creatieve proces kan zich op vele manieren uiten: schilderen en tekenen, knippen en plakken, fotograferen en verzamelen, borduren en naaien, schrijven en dichten, muziek.

Naast het creatieve proces dat je thuis gaat krijg je van mij na elke bijeenkomst een opdracht voor de volgende bijeenkomst.

Handig om te hebben:
Penselen, verf (acryl en/of aquarel), kleurpotloden, schaar, lijm. En verder open je je voor alles wat op je pad komt en je creativiteit ten goede komt.

Artikel Weekblad Contact, voorjaar 2023 (de startdatum was voor het voorjaarstraject)

INFORMATIE over het TRAJECT

Data:
Het traject bestaat uit 9 bijeenkomsten, eens per maand, op vrijdagmorgen een ZOOMbijeenkomst: 11 okt, 8 nov, 6 dec. 2024 – winterpauze
2025: 31 jan, 28 feb, 28 mrt, 25 apr, 6 juni – zomerpauze
én, als afronding, 1 hele dag fysiek samenkomen: 19 sept. 2025

Voor een veilige bedding is deelname alleen mogelijk voor het hele traject.

Tijd:
De online-ochtenden zijn op vrijdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur.
De afsluitende dag: vanaf 9.30 uur welkom, 10.00 uur beginnen en tussen 16.00 en 17.00 uur eindigen.

Deelname:
Wat je ontvangt bij deelname aan een traject Menarcheboek maken:

  • 8 bijeenkomsten per ZOOM van 2,5 uur: dit zijn persoonlijke interactieve bijeenkomsten.
  • 1 fysieke bijeenkomst van een dag op Midgaard in Almen (nabij Zutphen).
  • een pakket met daarin het mooie Artboek, dat je gaat gebruiken
  • én een basispakketje met mooi papier als start voor je creatieve proces (Artboek en basispakket, beide per post toegestuurd.)
  • Inhoudelijke tekst

Tarief:
€ 325,00 voor het hele traject (je kan in overleg betalen in 10 maanden á € 35,00)
Inclusief ARTboek en een startpakketje sierpapier

Alternatief:
Heb je zelf een groep moeders/vriendinnen, waarmee je dit traject graag samen doet? Laat het me weten, dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Ook is het mogelijk om individueel of samen met een vriendin of zus een traject te volgen.

Meer info, vragen, aanmelden: bel gerust als je vragen hebt!
Dederiek Daum

06 – 30623794
ddaum@euronet.nl

Betekenis geven aan je eigen verhaal!