VrouwenPOORT-boeken

Betekenisvolle momenten in je vrouwenleven kun je markeren op creatieve wijze. Het gaat daarbij om een belangrijk moment, dat een verandering teweeg brengt in je eigen leven of in dat van je dochter. Een transitie.
Metaforisch gezien ga je door een POORT: het oude laat je achter je, er ligt een nieuw landschap voor je.


Ik begeleid je bij het maken van een zogenaamd “POORTboek” voor deze speciale gebeurtenis(sen). Je kunt daarbij kiezen uit verschillende trajecten. Op een creatieve en persoonlijke manier markeer je – door het maken van een boek over vrouw-zijn – dit belangrijke moment in jouw (en evt. dat van je dochter) leven.
Het maken van een POORTboek is een manier om stil te staan bij de verandering, die hoe dan ook impact heeft. Dit doe je door te schrijven, dichten, tekenen, schilderen, fotograferen, verzamelen van foto’s, plaatjes en materialen, knippen en plakken, etc.
Enerzijds kijk je met een afstand naar waar dit “POORT-moment” voor staat. Anderzijds duik je in je eigen verhaal en geef je daar uitdrukking en vorm aan door middel van tekst en beeld.

Ik heb verschillende soorten POORTboeken ontwikkeld, waarbij ik je begeleid in het creatieproces:

Het MENARCHE-boek: je maakt als moeder een boek voor de menarche, de eerste menstruatie, van je jonge dochter. In dit boek komt alles rondom vrouw-worden en thema’s over vrouw-zijn aan de orde. Tijdens dit creatieproces leer je als moeder zelf ook veel over deze thema’s. Evenals over vrouwelijk creëren. Je duikt als het ware in je eigen verhaal: hoe is het bij mij gegaan? En, hoe spelen deze thema’s nu in mijn leven? En wat wil ik daarvan doorgeven of juist daaraan veranderen? Het boek, als geschenk voor je dochter (het wordt een verrassing…), wordt zo eveneens een geschenk aan jezelf.
Meer informatie: ddaum@euronet.nl / 06 – 30623794

Het MOEDER / DOCHTER-boek: je maakt als moeder een boek voor je volwassen dochter, die moeder zal worden. Doordat zij moeder wordt, verandert er iets in jullie relatie. Als zij moeder wordt, word jij grootmoeder. Je schuift een plek op in de vrouwenlijn. Je markeert het moment van deze verandering door je dochter een zelfgemaakt boek te geven. Zelf groei je, tijdens het maken van dit boek, toe naar de verandering in jullie relatie. In dit boek wordt de moeder/dochter-relatie uitgebreid behandeld, evenals ook de vrouwenlijn. Ook hier leer je veel over vrouw-zijn.
Meer informatie: ddaum@euronet.nl / 06 – 3062379

Het OVERGANGsboek: als vrouw rond de fase van de overgang maak je een boek geheel voor jezelf. Het is een fase waarin een vrouw diepe transformatieprocessen doorloopt. In dit traject verdiep je je in wat deze fase je te brengen heeft.
Meer informatie: ddaum@euronet.nl / 06 – 30623794

Het VrouwenPOORTboek: “ODE AAN JE VROUW-ZIJN”: in een vrouwenleven ga je door verschillende fasen heen. Elke fase heeft haar eigen kenmerken: fysiek, emotioneel en spiritueel. In dit boek staan we stil bij deze verschillende fasen, ook bekeken vanuit de archetypen, waarbij de verandering van de ene fase naar de volgende fase gemarkeerd kan worden als een poort-moment. Het maken van dit boek is een langdurig en intensief proces, waarin je terugblikt in je eigen leven en zo je levensverhaal en je vrouw-zijn een plek kan gaan geven. Hiermee leer je veel over vrouw-zijn in al haar fasen en geef je betekenis aan je eigen verhaal.
Meer informatie: ddaum@euronet.nl / 06 – 30623794

Het VrouwenROUWboek maken is een individueel traject. Rouwen doe je op je eigen manier en in je eigen tempo. Er zijn 2 mogelijkheden om een Vrouwen-Rouwboek te maken:
1. In dit boek staat een groot verlies centraal: een overleden dierbare, een ernstige ziekte, een scheiding die diep ingrijpt, een ongeluk. We kijken naar je leven vóór het verlies, het verlies zelf en naar het leven dat nog voor je ligt. Dat alles ga je vormgeven in een mooi creatief boek, waarin je persoonlijke ervaringen en jouw verhaal uitgangspunt zijn. Met behulp van rituelen en op een creatieve manier vormgevend, geef je ruimte aan alles wat er nog gevoeld wil worden.
2. In dit boek onderzoeken we de verliezen in je levenslijn, die impact hebben gehad. We staan stil bij de verliezen, wat er verloren is en welke lessen erin verborgen lagen. Dit alles wordt op een creatieve manier vormgegeven.
Voor beide trajecten geldt dat je betekenis geeft aan dat wat je is overkomen. Hierdoor kan het verdriet verzachten en aanvaarding ontstaan. Je helpt jezelf je wond(en) te helen.

Meer informatie: ddaum@euronet.nl / 06 – 30623794.

Creatie-tijd nemen
Voor het maken van één van deze poortboeken is het van belang dat je jezelf tijd geeft. Tijd om in jezelf af te dalen, tijd om te mijmeren, te verwerken, geïnspireerd te raken, en om je creativiteit te laten stromen en dit om te zetten in concreet scheppen en tijd om (na) te genieten en/of te verwerken. Daarom is een dergelijk traject gespreid over een langere periode
. Sessies of bijeenkomsten zijn gemiddeld eens per maand of soms zelfs langer.

Verschillende vormen
De trajecten bied ik in verschillende vormen aan:
in een groep: online met als afsluiting een dag samenkomen. De data liggen vast.
in een groep: fysiek. De data liggen vast.
individueel: eens per maand kom je bij mij of we ontmoeten elkaar online. In een dergelijk traject kan je je eigen tempo bepalen. Gemiddeld, met de nodige pauzes, duurt een traject een jaar. € 100,00 per sessie (2 uur). Het ene traject zal iets langer duren dan het andere.
in duo: samen met een vriendin of zus volg je het traject. Eens per maand komen jullie samen bij mij of online. € 75,00 p.p. per sessie (2 uur)

Eerst kennismaken?
Ik geef ook een Workshop De 1e menstruatie van je dochter.

Of vraag eerst een kennismakingsgesprek aan om te onderzoeken of dit is wat bij je past: ddaum@euronet.nl / 06 – 30623794.

Betekenis geven aan je eigen verhaal!